SIMC

Om tävlingen

Stockholm International Music Competition (SIMC) föddes 2009 som en idé om att arrangera ett nytt, intressant kulturevenemang för musicerande barn och ungdomar. Det skulle vara ett öppet forum för alla unga musikanter, som brinner för klassisk musik. Eldsjälarna bakom idén var pedagogerna från musikskolan Maestroakademin Galina Ehrngren och Anna Sundin. Tillsammans med Dmitry Mikhaylov, som är initiativtagaren och huvudarrangören av Savshinsky-musiktävlingen i St:Petersburg, blev de stommen i SIMC:s organisationskommitté. Idén om att arrangera en internationell musiktävling, som har en bred målgrupp och hög musikalisk kvalitet, väckte stort intresse, främst hos Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm (KMH) samt hos Herzen University och Musikhögskolan i St:Petersburg, Ryssland. Den nya generationens unga musikanter behövde ett internationellt forum där man kunde träffa likasinnade, få bekräftelse, uppmuntran och motivation.

I maj 2010 gick den första Stockholm International Music Competition av stapeln på Historiska museet i Stockholm och samlade över 280 deltagare från 13 länder. Den internationella juryn bestod av professorer och pedagoger från musikhögskolor i Stockholm och St:Petersburg samt andra musikinstitutioner i Sverige, Ryssland, Finland, Serbien, Estland, Belgien, Nederländerna och USA. Tävlingen fick ett enormt gensvar, framförallt från svenska deltagare, vilket gjorde att man beslöt att göra SIMC till en stående punkt på den kulturella agendan.

Tävlingar nummer två och tre i maj 2012 respektive i juni 2014 drog ett rekordhögt deltagarantal – över 600 unga musikanter, och de fjärde, femte och sjätte tävlingarna i 2015 respektive 2016 och 2017 samlade unga talanger från 23 länder. Flera företag och organisationer, såsom Maestroakademin, RUM, Historiska museet, Yamaha, KMH, Södra Latins gymnasium och Adolf Fredriks musikklasser erbjöd sitt stöd.

En av tävlingens utmärkelser är priset för bästa framförandet av ett stycke skriven av en svensk tonsättare. På så sätt kommer även den svenska musiken i strålkastarljuset. I samband med tävlingen arrangeras master classes, så att deltagarna kan få praktisk hjälp och inspirerande råd.

Nästa tävling kommer att äga rum 30 maj — 2 juni 2019 och genomföras i ett samarbete mellan Kulturföreningen Semibrevis, Maestroakademin, RUM, Historiska museet, Södra Latins gymnasium, Adolf Fredriks musikklasser, Herzen University, Long Island Conservatory of Music (New York) m fl.